menu
- home
- favorieten
- startpagina
- adverteren
rassen
A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
  Y Z  
advertentie
linkpartners
de handigste startpagina van BelgiŽ
stats

 

CAVALIER KING CHARLES SPANIEL

Ontstaansgeschiedenis
De Cavalier King Charles Spaniel komt uit Groot-Brittannië en is genoemd naar Charles II van Engeland. De Cavalier stamt af van de Toy Spaniels. Deze spaniel is gekruist met de Mopshond, waardoor de snuit veel korter werd. Waarschijnlijk is dat bij de Cavalier King Charles Spaniel nauwelijks gedaan. Wel wordt tijdens het fokken meestal de Blenheim gebruikt om ervoor te zorgen dat de driekleurige Cavalier King Charles Spaniel op den duur zijn roestbruine vlekken niet verliest.

Uiterlijk
De Cavalier King Charles Spaniel is een hond met een hele goede, evenredige bouw. De schouderhoogte van deze Spaniel is niet vastgelegd in de rasstandaard, maar ligt zo rond de 35 cm. Het gewicht van de Cavalier King Charles Spaniel varieert tussen de 4,5 kg en 8,1 kg.
Er bestaan net als bij de King Charles Spaniel enkele soorten kleuringen voor dit ras. Allereerst zwart met roodbruin, de oorspronkelijke King Charles Spaniel-kleur. Het zwart is heel erg glanzend, de roodbruine kleuring (mahonie) is afgetekend op de snuit, de pootjes, de borst, de oren (binnenkant) en tot slot wat kleine vlekjes onder de ogen. Dan bestaat er nog de combinatie van drie kleuren. Deze variëteit werd vroeger als apart ras gezien en Prince Charles Spaniel genoemd. Het gaat hierbij om een glanzende witte vacht met zwarte platen en roestbruine vlekken op de wangen, de oren (binnenkant) en kleine vlekjes onder de ogen.
Ook de witte variëteit met roodgekleurde (kastanjekleurige) platen werd als apart ras gezien. Deze werd Blenheim genoemd en gekenmerkt door een witte bles op het midden van de schedel met daarop een spot (ruitvormige vlek). Tot slot is er nog de effen rode of kastanjekleurige Spaniel. Deze wordt wel Ruby genoemd.
Voor alle types geldt dat de vacht bestaat uit haar dat zacht, lang en licht golvend is. Soms is het haar nauwelijks golvend, een krul hoort er zeker niet in te zitten.

Karakter
Ooit is dit ras zeer populair geweest als helper bij de jacht. Nu zijn de Cavalier King Charles Spaniels populaire gezinshonden. Cavalier King Charles Spaniels blaffen nauwelijks. Ze zijn heel aanhankelijk, speels, vrolijk, intelligent en vragen veel aandacht. Niet-zachtaardige Spaniels zijn een uitzondering. Ze gaan heel goed om met soortgenoten, huisdieren en kinderen.

Opvoeding en verzorging
De Cavalier King Charles Spaniel is een probleemloze hond. De opvoeding gaat bijna als vanzelf. Het grote aanpassingsvermogen geldt ook voor de lichaamsbeweging. Ze stellen zich in op het gezin en de aangeboden wandelingen. Ze zijn sportief, dus beleven wel plezier aan spelen.
De lange haren moeten ongeveer tweewekelijks goed geborsteld worden. Controleer en reinig regelmatig de gezichtsplooien (gebruik bijvoorbeeld een geschikte lotion) en de oren. Deze laatste hangen vlak naar beneden waardoor er zich vuil en haren kunnen ophopen in de gehoorgang.