menu
- home
- favorieten
- startpagina
- adverteren
rassen
A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
  Y Z  
advertentie
linkpartners
de handigste startpagina van België
stats

 

GROTE MÜNSTERLÄNDER

Ontstaansgeschiedenis
De Grote Münsterländer komt uit Duitsland. Omdat de Heidewachtel ook wel Kleine Münsterländer genoemd wordt, heeft dit ras de toevoeging 'Grote' gekregen. De volledige rasnaam is dus Grote Münsterländer.

Uiterlijk
De schouderhoogte van de Grote Münsterländer is 58 tot 65 cm. Het ras weegt tussen de 25 en 29 kg.
Er zijn twee varianten van de Grote Münsterländer: een witte soort met zwarte stippen en platen, en een zwartschimmel.
De vacht van de Grote Münsterländer is lang en golvend. Op de poten moet de beharing bevederd zijn.

Karakter
Oorspronkelijk werd de Grote Münsterländer voor de jacht gefokt. Tegenwoordig wordt hij daarvoor ook nog wel ingezet maar wordt hij toch meer als een gezinshond gezien. Het dier is intelligent, moedig en waaks. Hij werkt graag en is zeer trouw. Onder zijn lieve karakter schuilt een dominant trekje. Verder is hij aanhankelijk en hecht hij zich aan het gezin. Het is een hele lieve hond die goed met kinderen en andere dieren kan opschieten. Alleen als de situatie dreigend wordt, kan zijn vriendelijke karakter omslaan en neemt hij zijn baas in bescherming.

Opvoeding en verzorging
Over het algemeen is deze hond zeer gemakkelijk. Hij leert snel en werkt graag. Er zijn echter Grote Münsterländers die zich dominant opstellen. Het is dan van groot belang dat ze dan wat strenger en consequenter aangepakt worden.
Omdat dit ras eigenlijk voor de jacht gefokt is, heeft deze hond veel behoefte aan beweging. Hij kan perfect als gezinshond functioneren maar zorg er dan wel voor dat het dier vaak uitgelaten wordt. Hij vindt het namelijk prachtig om te zwemmen en om lange wandelingen te maken.
Het verzorgen van de Grote Münsterländer stelt niet zoveel voor. Borstel hem af en toe goed en zorg ervoor dat de gehoorgangen in verband met infecties goed schoon blijven.