menu
- home
- favorieten
- startpagina
- adverteren
rassen
A B C D
E F G H
I J K L
M N O P
Q R S T
U V W X
  Y Z  
advertentie
linkpartners
de handigste startpagina van BelgiŽ
stats

 

GOLDEN RETRIEVER

Ontstaansgeschiedenis
De Golden Retriever komt uit Groot-Brittannië. Daar is het ras omstreeks 1870 uit een gele retriever en een waterspaniel ontstaan. Het ras is zeer populair, zowel als gezinshond als als jachthond, en wel om het aangeschoten wild te apporteren (retrieven).
Er wordt veel met dit ras gefokt. Daarom moet bij de aanschaf goed gelet worden op de juiste gezondheid en een goede socialisatie. Koop dus alleen een Golden Retriever als u ervan overtuigd bent dat de fokker verstand van zaken heeft!

Uiterlijk
De Golden Retriever is een evenredig gebouwde hond. Het dier heeft een schouderhoogte van 51 tot 61 cm en weegt 27 tot 36 kg.
De vacht van deze hond is golvend of glad. De beharing is lang en heeft en goede bevedering. Ook heeft hij een waterdichte ondervacht.
Er zijn twee varianten van de Golden Retriever: de crèmekleurige en de goudkleurige.

Karakter
Vroeger werd de Golden Retriever vooral voor het apporteren van wild ingezet. Tegenwoordig zien we hem nog steeds bij de jacht maar de grootste groep wordt toch wel als huishond gehouden. Het ras is zeer intelligent en betrouwbaar. De hond heeft een zeer levendig karakter. Hij is zeer sociaal en heeft een groot aanpassingsvermogen.
Over het algemeen kan de Golden Retriever goed opschieten met andere honden of huisdieren. Met kinderen is de omgang ook goed, al moet wel gezegd worden dat men het dier ten opzichte van kinderen in bescherming moet nemen. Het is een echte mensenvriend hoewel hij soms erg terughoudend op onbekenden reageert.

Opvoeding en verzorging
Op zich leert de Golden Retriever snel. Maar het is aan te bevelen om met de hond op cursus te gaan. Men moet nooit te streng zijn voor het dier. Dit doet namelijk afbreuk aan zijn lieve karakter. Als deze hond eenmaal iets heeft geleerd, vergeet hij dit nooit meer.
Het ras heeft meer beweging nodig dan de gemiddelde huishond. Hij past zich erg gemakkelijk aan het gezin aan, maar dat betekent niet dat hij maar een paar keer op een dag een ommetje nodig heeft. Als de hond eenmaal volwassen is, doet zijn baas er goed hem naast de fiets te laten lopen en hem te laten zwemmen. Ook apporteren vindt de Golden Retriever prachtig.
De vacht van de hond moet door zijn lengte vaak geborsteld worden. De oren moeten ook goed schoon zijn, daarom moet men vaak de gehoorgangen nakijken om infecties te voorkomen. Ook moeten de voetzolen goed worden verzorgd. Teveel haar tussen de tenen moet worden weggeknipt.